fbpx

Kiltteys ei aina ole hyvästä

Voipi olla, että olen paasannut tästä asiasta jo aikaisemminkin. Ei nyt pysty muistamaan. Mutta tämä on ajankohtaista aina. Naiset ovat sitten vaan ihan liian kilttejä pitämään itsestään huolta. Joku muu menee aina vaan edelle. Kiltteydessä ei sinänsä ole mitään pahaa, mutta silloin kun se vaikuttaa negatiivisesti naisen itsetuntoon, painoon, terveyteen, sairauksien hoitotasapainoon tai unen määrään, niin silloin kannattaisi vähän miettiä asioita uudestaan. Kannattaako tosiaan ajaa itsensä burn out – tilaan vain muiden vaatimusten takia? Terveyttä ei mikään korvaa ja se on liian suuri hinta maksettavaksi kiltteydestä.

Hoida itse itsesi ensin ennen kuin hoidat muita

Lentokoneessa sanotaan: Laita happinaamari ensin itsellesi ja auta sitten vasta muita. Gandhi on sanonut, että muutos alkaa aina ensin sinusta itsestäsi. Miten omasta terveydestä huolehtiminen muka eroaa näistä asioista? En usko, että tätä tarvitsee perustella sen enempää.

Kiltteydestä ei tarvitse luopua kokonaan

Kiltti tyttö tekee ilmaiseksi ylitöitä. Kiltti tyttö tekee sitä ruokaa mitä muu perhe syö. Kiltti tyttö ei lähde liikkumaan, koska se ei sovi perheen muihin aikatauluihin. Kiltti tyttö ei laihdu , koska ei viitsi pitää puoliaan esimerkiksi vieraillessaan ystävän luona vaan ottaa kohteliaisuuden takia vielä lisää kakkua.

Tiensä voi valita myös toisin. Voi huomioida muut kysymällä, milloin olisi hyvä aika muulle perheelle antaa aikaa äidille tai vaimolle. Voi tehdä suurimman osan viikkoa sellaista ruokaa mikä sopii itselle ja vaikka perjantaina tehdä koko perheen lempiruokaa. Tai muuttaa arkiruoka vain terveellisempään muotoon. Se joka laittaa ruokaa päättää kuitenkin siitä, mitä kotona syödään. Voi tehdä viikkosuunnitelma kalenteriin, jossa näkyy koko perheen menot ja ÄIDIN liikunnat myös. Voi mennä lenkille, kun lapset ovat uimakoulussa. Voi kertoa ystäville, että laihduttaa ja ettei halua syödä herkkuja. Pitää miettiä omat vaihtoehtonsa ja pitää niistä kiinni. Mielikuvitus on rajana siinä, miten voi itseään hoitaa kiireisissäkin tilanteissa.

Sitten on ne rajat. Missä menee sinun rajasi? Jos luovun tästä, niin minusta tuntuu tältä. Jos luovun vielä tuostakin onko se liikaa ja ajaa minut raivon partaalle. Mitkä ovat ne arvot, joita haluat seurata? Mikä prioriteetti arvoillasi on? Esimerkiksi lapsen sairastuminen ajaa ohitse zumbatunnista, mutta TV-ohjelma tai ystävän puhelinsoitto ei. Itseään pitää arvostaa riittävästi, jotta voi vaatia itselleen lisää aikaa ja tilaa. Kaikilla ihmisillä on parempi olla sellaisen ihmisen läheisyydessä, joka on pirteä ja hyvän tuulinen. Harvoin se kiltti tyttö sitä kuitenkaan on, koska on liian väsynyt välittääkseen asioista.

Minä tiedän parhaiten mikä tekee minut onnelliseksi

Ainainen muista huolehtiminen ja itsensä hylkääminen tuskin tekee ketään onnelliseksi. Jos haluat auttaa ja palvella muita, tee niin, mutta huolehdi itsestäsi ensin. Silloin pystyt huolehtimaan muistakin paremmin. Tee se kuitenkin niin, että se lähtee sinusta itsestäsi eikä ympäristön vaatimuksista. Sen pitää tehdä myös sinut onnelliseksi. Muista ettei kukaan muu osaa sinulle kertoa miten sinun tulisi elää kuin sinä itse. Sinä tiedät itse parhaiten mikä tekee sinut onnelliseksi. Uskalla tavoitella sitä!