fbpx

Viime viikolla kirjoitin pikkujouluista ja niissä selviämisestä. Voit lukea siitä tästä linkistä. Nyt kirjoitan siitä, mitä sitten tapahtuu. Eli miten toimia pikkkujouluja tai juhlia seuraavana päivänä ilman, että sortuu holtittomaan mässäilyyn, itsensä ruoskimiseen ja syyllisyyteen.

Kohta 1. – Suunnitelma, syyllisyys ja nautinto

Menikö vähän överiksi? Söitkö mitä sattuu? Ja joitkin ihan liikaa? Muihin töppäilyihin en tässä puutu, vaan nyt keskitytään tähän painonhallintaan. Yksi asia kerrallaan. Jos jokin meni “pieleen” tai ei niin suunnitelmien mukaan, niin siitä on turha syyllistää itseään. Muista, että se koko kehyssuunnitelma oli mennä pikkujouluihin ja nauttia siellä olemisesta. Ne muut siihen liittyvät suunnitelmat olivat pienemmässä roolissa kuin tämä kehyssuunnitelma. Kysy siis itseltäsi: nautitko juhlista? Oliko sinulla kivaa?

Jos vastaus on kyllä, niin juhlat ovat ajaneet asiansa, olet nauttinut olostasi, tavannut kivoja tyyppejä ja olet päässyt nollaamaan.

Jos ei, niin on hyvä miettiä miksi ei. Oliko porukka väärä? Joitko liikaa? Menikö liian myöhään tai teitkö jotain sellaista mitä ei olisi pitänyt tehdä? On hyvä tiedostaa, miksi ilta meni pieleen ja ottaa siitä oppia. Jos tietää, ettei tykkää joistakin tyypeistä ei pidä mennä niiden kanssa juhlimaan. Jos tietää, että aina juo liian paljon, pitää siihenkin miettiä joku ratkaisu. Niitä kuitenkin on. Ja niin edespäin. Sitten kun asia on käsitelty, sen annetaan olla. Virheitä sattuu ja niistä voi oppia. Move on.

Kun nauttimiskysymykseen on vastattu, on hyvä miettiä, että miksi sitten sinua harmittaa. Jos olet syönyt tai juonut mitä sattuu, niin se on vain yksi päivä. Pahimmillaan nämä yhdet päivät laukaisevat katastrofiajattelun, joka tarkoittaa sitä, ettei millään ole väliä. On ihan sama mitä seuraavaksi tekee, koska pieleen meni jo. Muista, että yksi päivä ei muuta mitään. On paljon enemmän väliä sillä kuinka monena päivänä vuodessa olet toiminut painonhallintaa tukevasti kuin sillä, jos joskus vähän sortuu. Pidä siis mielessäsi kokonaisuus. Ja sitä paitsi, sinähän olit suunnitellut meneväsi pikkujouluihin, joten sortuminen oli suunniteltua. Se oli vain osa suunnitelmaa.

Kohta 2

Kuten jo edellisessä kirjoituksessani sivusinkin seuraavan päivän syömisiä, niin tässä se vielä pähkinän kuoressa.

  • Älä ota tasoittavia juomia. Alkoholissa on paljon kaloreita ja se vaikuttaa aineenvaihduntaan huonolla tavalla.
  • Syö kunnollinen aamupala, vaikka heräisitkin vasta klo 12.
  • Pidä ateriarytmistä kiinni. Jos heräät vasta klo 12, niin syö siitä laskien 3-4 tunnin välein tai niin mikä itsellesi on hyvä väli.
  • Vältä mättöruokia. Olisi parasta, jos olisit jo ennen juhlia tehnyt itsellesi jotain terveellistä ruokaa jääkaappiin odottamaan.
  • Syö oikeita ruokia, älä lähde voileipälinjalle. Siis sille, että teet ekaksi kaksi voileipää ja kohta toiset kaksi ja sitten taas kaksi… Se rytmi ja ruoan laatu.
  • Juo paljon vettä. Alkoholin juominen poistaa nestettä kehosta ja toisaalta vähän nukkuminen turvottaa. Kumpaankin auttaa reilu juominen. On hyvä juoda enemmän vettä tässä kohtaa kuin joisit normaalina päivänä.

Kohta 3 – ne muut pikku jutut…

Sitten ne muut asiat mitä kannattaa tehdä tai jättää tekemättä.

  • Nuku niin pitkään kun voit. Uni on paras lääkkeistä. Myös krapulaan.
  • Nuku päiväunet, jos se on mahdollista. Vältä kuitenkin klo 16 jälkeen nukkumista.
  • Käy ulkona kevyellä happihyppelyllä.
  • Älä tee mitään kovaa treeniä. Vaikka olisit juonut vain vähän, kehosi on silti väsynyt valvomisesta. Et saa parasta harjoitusvastetta, jos treenaat tässä tilassa.
  • Mene ajoissa nukkumaan, jotta pääset normaalin arkirytmiisi mahdollisimman pian.

Näillä selviää jo pitkälle. Ole armollinen itsellesi. Anna itsellesi lupa nauttia juhlista ja kunnioita kroppaasi niin paljon, että annat sille parhaat mahdolliset eväät toipua juhlimisesta.

Anu