fbpx

Viime viikolla kirjoitin kehonhuollosta. Tänään ajattelin paasata vähän levosta. Erityisesti mielessäni oli sairastelu ja lepo. Viime viikkoina ainakin täällä Keski-Uudellamaalla on ollut paljon vatsaflunssaa liikenteessa ja siitä tämä tulikin mieleeni. Ja tätä kirjoitusta ei sitten kannata ottaa liian vakavasti. Tämä on kokemuksen pohjalta kirjoitettu ja siihen sekoittuu jotain lukemaani dataa jostain. Lähdeviitteistä ei ole hajuakaan. =)

Miksi joku sairastaa toista enemmän?

Tähän ei oikein voi antaa täysin tyhjentävää vastausta, mutta suuri merkitys on sillä miten paljon nukkuu, mitä syö ja kuinka treenaa sekä sillä kuinka stressaantunut on. Sairastuminen voi olla myös kehon tapa pysäyttää ihminen lepäämään. Aika usein ihmiset myös sairastavat lomalla tai heti kovan stressin jälkeen. Kaikki myös tietävät, että urheilijat ovat herkempiä infektiosairauksille kuin muut. En mene tässä nyt noihin ravintoasioihin vaan keskityn edelleen lepoon.

Uni

Koska uni on tulee mielestäni aina ensin, niin otetaan se tähänkin ensimmäisenä. Riittävä yöuni, sellainen, jonka jälkeen koet olevasi levännyt ja pirteä, parantaa immuunipuolustusta ja heikentää riskiä sairastua kansansairauksiin. Usein paraneminiseen riittää, kun tulee se ensimmäinen fiilis, että saatan olla tulossa kipeäksi, että vetää muutamat vitamiinit naamaan, jättää treenit väliin ja menee nukkumaan. Jos se ei auta, niin ainakin se lyhentää sairastamisjaksoa huomattavasti. Mutta jos ottaa pelkät vitamiinit ja jatkaa kaikkea muuta samaan tahtiin ilman riittävää unta, niin varmasti tulee kipeäksi. Tähän uskon lujasti varsinkin siksi, että en juuri sairasta ja kun sairastan, niin se kestää lähes oireettomana 2-3 päivää.

Stressi

Lievä stressi pitää immuunipuolustusta hereillä ja voi olla hyväkin asia. Kohtalainen tai kova stressi voi pitää immuunipuolustusta yllä hetken, mutta yleensä se kuluttaa kehosta niin paljon ravintoaineita, että se loppujen lopuksi kun stressi hellittää jonkunlainen flunssa tai vastaava on edessä. Pitkäkestoisena stressi aiheuttaa aina ongelmia immuunipuolustukselle. Stressin hallintaa siis!

Treeni

Lyhyesti ja ytimekkäästi: kipeänä ei treenata!

Treeni sairastelun jälkeen

Välillä näen ihan punaista kun ihmiset tulee treenaamaan puolikuntoisina ja vetävät sen sairastamisajankin puolesta treeniä eli niin kovaa kun kropasta lähtee. Kun oireet on ohitse, voi tulla treenaamaan. Joskus on ok tulla treenaamaan kun vielä tulee vähän limaa ylös, mutta sen tietää sitten itse onko muuten kunnossa siihen vai ei.

Kun salille tullaan ekaa kertaa esim viikon flunssa jälkeen, tehdään KEVYT treeni, jonka tarkoituksena on vain herätellä kroppaa ja aineenvaihduntaa tulevaan kovaan treeniin. Ei ole mitään järkeä hankkia itselleen sydänlihaksen tulehdusta tai pitkittää ihan tavallista flunssa jollain jälkitaudilla vain sen takia, että pääsee taas treenaamaan. Nykyäänhän ihmiset sairastavat usein yhden viikon sijasta 2-3 viikkoa. Näin ei kuulu olla. Itse treenaan niiden 2-3 sairaspäivän jälkeen yleensä noin viikon kevyesti. Eli annan keholle kevyen viikon, jolloin se saa palautua sairastamisesta ja valmistautua seuraavan viikon rääkkiin. Silloin häviän kovasta treenistä noin 10 päivää, mikä ei nyt ole ihan kauheasti, kun toiset sairastavat sen kaksi viikkoa… Ja arvatkaa mitä? Sillä seuraavalla viikolla usein rikotaan ennätyksiä. Kuka on kovin, jos kevyen viikon jälkeen omat treenipainot nousevat?  Suosittelen kokeilemaan.

Tälläistä semikevyttä tänään tarjolla! Viettäkäähän viikko treenaten, jos ulkona on liian kuuma voi aina mennä sisällekin treenaamaan tai toisinpäin!

Kategoriat: Blogi