fbpx

Hallinta, stressi, odotukset ja kehonkuuntelu

Tällä viikolla (ja kai aikaisemminkin) olen puhunut paljon hallinnasta, stressistä, odotuksista, kehonkuuntelusta ja oikein tekemisestä. Menee ravitsemuksen suhteen ehkä vähän off topikiksi, mutta koen silti, että tällä asialla on merkitystä kun puhutaan nimenomaan syömisen- tai painonhallinnasta. Ja haluan myös muistuttaa asiakkaitani siitä, mistä olemme juuri puhuneet ja ehkä herättää muissa lukijoissa jotain… edes ihan vähän jotain. =)

Hallinta

Mietin pitkään hallinta sanaa. Mitä se oikein tarkoittaa? http://suomisanakirja.fi/hallinta – sivustolta luin seuraavaa:

hallinta

  1. hallitseminen, hallitsemisvalta, valvonta, johto. esim. Maa joutui vihollisen hallintaan. Valtion hallinnassa oleva tuotantolaitos. Alistaa, ottaa, saada jokin hallintaansa. Oik. hallussapito, käyttö, hallussapito-, käyttöoikeus. esim.Oikeus hallintaan mutta ei omistukseen. Hallinnan luovutus.
  2. hallitseminen, hallitsemis-, käsittelykyky, kurissapito
  3. taito, osaaminen. esim. Lihasten hallinta. Hermojen hallinta. Ohjaaja menetti autonsa hallinnan. Sai tilanteen hallintaansa. Riskien hallinta. Pallonhallinta. Tiedonhallinta atk. Täydellinen englannin kielen hallinta.

Kun itse puhun painonhallinnasta haluaisin korostaa, että tarkoitan tämän sanan merkityksistä seuraavia: käsittelykykyä, taitoa ja osaamista. Kurilla ja itsehillinnällä on hyvin vähän tekemistä tässä asiassa. Joskus kyllä, mutta pidemmällä aikavälillä kysymys on oikeista valinnoista, joihin tarvitaan osaamista ja taitoa toimia oikein. Painonhallinnassa kyse on myös usein käsittelykyvystä. Kun esimerkiksi pysähdytään kiireessä kaupassa karkkihyllyn edessä pitää miettiä miksi minä haluan tätä, haluanko oikeasti tätä ja mitä sitten tapahtuu, jos en ostakaan tätä. Pitää valita lyhyen ja pitkän nautinnon välillä.  Pitää pystyä käsittelemään ne tunteet, mitä on syömällä turruttanut.

Meille uskotellaan, että voimme olla hallinnassa kaikista asioista. Näin ei suinkaan ole. Me voimme tehdä vain parhaamme ja uskoa ja toivoa, että se riittää haluamamme tuloksen saavuttamiseksi. Usein se riittääkin ja asiat on hyvin. Kun jotain yllättävää sitten tapahtuu, eikä esimerkiksi keho toimikaan niin kuin luulit sen toimivan, hallinnan korttitalo kaatuu aika helposti. Sen sijaan, että jää tuleen makaamaan siinä tilanteessa, tulisi olla armollinen: Tein kaiken mitä pystyin tällä hetkellä tekemään, se riittää. Tulisi olla ymmärtäväinen: Tämä ei onnistunut koska… Ja ennen kaikkea tulisi oppia itsestään ja kehostaan jotain uutta. Mitä paremmin tuntee kehonsa, sitä paremmin voi sitä hoitaa ja elää sen kanssa sulassa harmoniassa. Silloin oppii hallitsemaan viisaasti. Oppii taidon, mikä meillä kaikilla on, mutta joka on jo unohdettu. Oppii kuuntelemaan kehon viestejä. Tämä taitaa päteä muuhunkin elämään, mutta pysytään nyt vaan tässä kehossa. =)

Stressi

Stressin syntymiseen liittyy paljon odotuksia niin sisäisiä kuin ulkoisiakin. Ihminen, joka tekee paljon töitä, ei välttämättä ole kauhean stressaantunut. Mutta ihminen, joka tekee työtä arvojaan vastaan tai ilman mitään tyydytystä, on yleensä stressaantunut. Stressinhallinnassa tärkeintä on tietää miksi stressaa. Mikä sinussa synnyttää sen tunteen? On myös hyvä olla tietoinen stressin oireista, koska yllättävän monet ohittavat ne surutta ja pysähtyvät vasta silloin kun keho laittaa täydellisen stopin koko hommaan. On parempi kuunnella tässäkin kehon viestejä ajoissa kuin ajaa itsensä totaaliseen väsymystilaan.

Stressinhallinta liittyy ihan oleellisesti painon- ja syömisenhallintaan, koska stressaantuneet ihmiset ovat yleensä väsyneempiä ja sekavampia kuin ne harvat ei stressaantuneet. Silloin tehdään huonoja valintoja. Silloin myös hormonitasapaino on sekaisin ja keho toimii huonommin.

Valitettavasti stressinhallinta vaatii jatkuvaa opettelua. Sitä, ettei unohda mikä on hyväksi itselle ja missä omat rajat menee. Joskus tässä pitää luopua hallinnasta ja antaa asioiden mennä omalla painollaan. Miettiä mikä on pahinta mitä voi sattua. Suunnitella tai olla suunnittelematta. Ehkä miettiä myös sitä, milloin itse koit voivasi hyvin ja mitä teit silloin. Ennen kaikkea löytää itsestäsi ne tekijät, jotka antavat sinulle itsellesi avaimet stressittömämpään arkeen.

Odotukset

Tämä on tärkeä asia. Kun asetetaan omia tavoitteita on tärkeää tietää, että tehdäänkö ne koska itse haluat juuri sitä vai pitääkö sinun olla tietynlainen. Tavoitteita, varsinkaan painoon liittyviä, ei koskaan tulisi tehdä ulkoisten odotusten takia. Sisäisesti sinun pitää tietää miksi oikeasti haluat pudottaa painoa ja jos sen tiedät, niin olet jo aika pitkällä.

Sitten ne kaikki muut odotukset voivat tulla peliin mukaan ja sotkea tai pelastaa koko sopan. Useimmiten ne valitettavasti sotkevat sen. Odotuksia on monenlaisia. Usein ne liittyvät siihen miten kenenkin pitäisi elämänsä elää. Pitää olla rohkea ja muistaa, että vain SINÄ tiedät miten SINUN on hyvä elää. Ei se naapurin täti tiedä mikä tekee sinut onnelliseksi tai pomo tai ei edes välttämättä sinun puolisosi. Miten sinä haluat elää? Aina joudutaan tekemään jonkinlaisia kompromisseja, mutta silloin sinulla pitäisi olla kirkkaana mielessä oma prioriteettilistasi. Mistä olen valmis luopumaan ja mistä en missään nimessä? Minä en ole valmis luopumaan suklaasta, en ikinä… paitsi jos allergisoidun sille. Mutta luovun ilomielin irtokarkeista, leivoksista, kebabista ja hampurilaista, jos siis pitää valita suklaan ja niiden välillä.

Pointtina tässä kuitenkin se, että muiden odotuksilla sinua kohtaan ei ole merkitystä. Vain sillä on merkitystä, miten sinä pystyt elämään tasapainoista elämää ja että kaikki odotuksesi sinua itseäsi kohtaan ovat terveesti itsekkäitä.

Kehonkuuntelu

Keho on mielen temppeli. Koska me oikein sisäistämme tämän oikeasti? Keho kipuilee, kun mieli ei voi hyvin ja toisinpäin. Keholla on kaikki viisaus korjata itseään, mutta mieli taistelee vastaan. Kun johonkin sattuu, on se merkki siitä, ettei kaikki ole hyvin. Millaista kipu on kertoo siitä millainen vaurio on kyseessä. Kipu ei kuitenkaan ole kehon ainoa tie kertoa mitä se tarvitsee. Väsymys voi olla merkki siitä, että tarvitsee levätä, suolisto ei ole kunnossa tai olet tulossa kipeäksi. Jos jokin tuntuu vastenmieliseltä, sille on yleensä syynsä.

Tämä on ehkä näistä tämän päivän asioista se vaikein. Jo siksi, että noihin muihin tarvitaan tätä ja koska tämä on hyvin abstraktia ajatuksen tasolla, vaikka kaikki tietääkin, että silloin kun minusta tuntui siltä, tiesin, että minun olisi pitänyt lopettaa, mutta pakotin itseni vain jatkamaan… Ja kaikki tietävät mitä sitten tapahtui. Sairastui, väsyi, epäonnistui. Joskus ehkä hetkellisesti voitti jotain.

Uskaltakaa kuunnella omaa kehoanne. Jos väsyttää, menkää nukkumaan. Sen suosikkisarjan voi laittaa nauhalle… Olkaa uskollisia sille mitä se pyytää. Antakaa sille tilaa kehittyä ja se palkitsee teidät ihan varmasti. Esimerkiksi yksi joogan keskeisimmistä ajatuksista on se, ettei  kehoa saa pakottaa asanoihin vaan kehon pitää ikään kuin mennä niihin. Itse opin tämän kantapään kautta. Aluksi väänsin itseäni väkisin asanoihin enkä juuri kehittynyt. Kun sitten joskus opin rentoutumaan ja suorittamaan vähemmän huomasin, että keho alkoi taipua ja muutta joustavammaksi. Vaikka venytys ei tuntunut niin pahalta kuin silloin aluksi. Minä vain otin kyseiset asanat, hengitin ja annoin kehon mennä oikeaan asentoon. Vähemmän on joskus enemmän.

Vähän tuli nyt sillisalaattia. =) Toivottavasti pysyitte kärryillä! Tsemppiä kaikkiin projekteihin!